اگر تاریخ چراغ راه آینده است، باید از رفتار ابرقدرت و هژمون جهانی در مورد کشورهایی که بر استقلال شان تاکید می کنند، درس های بسیاری آموخت. از همین روست که مقام معظم رهبری به کرات نسبت به بی اعتمادی به ایالات متحده تاکید می کنند و در مقابل از دولتمردان ما می خواهند که به جامعه و مردم ایران و در یک کلام به خود تکیه کنند.
یادداشت هیئت نمایندگی انگلیس در ایران مبنی بر به رسمیت شناختن ملی شدن صنعت نفت ایران و ارائه پیشنهاداتش در جهت حمل نفت ایران به بازارهای جهانی و تشکیل مؤسسه جدیدی زیر نظر شرکت نفت ایران به منظور اجرای این امر .
دکتر مصدق اولین فرد در ارائهی پیشنهاد ملی کردن نفت ایران نبود. ایشان حتی سابقهی مخالفت با ملی کردن نفت ایران در سال 1323 و عدم مخالفت با قرارداد گس-گلشائیان را، که موجب ادامهی قرارداد 1933 میشد، در کارنامهی خود دارد. دکتر مصدق سوار موجی شد که توسط دیگران راه افتاده بود...
حسین مکی یکی از بازیگران اصلی ملی شدن صنعت نفت بود که در مصاحبه منتشرنشده گفت: به نظر من بیشتر بدبختیها را دکتر شایگان و فاطمی برای مصدق ایجاد کردند.
شکلگیری مجلس شانزدهم و ائتلاف ملیها و مذهبیها، به ارتقای جایگاه مجلس انجامید، اما اقدامات مصدق در اخذ اختیارات ویژه و همچنین انحلال مجلس، باعث شد تا نهادی که داشت بهسمت نهادینهسازی دموکراسی در کشور حرکت میکرد، تضعیف و بسترهای دیکتاتوری محمدرضا در دههی سی فراهم شود.
در این نامه شهید نواب به دکتر مصدق متذکر می شود که در صورت اعلام اجرای برنامه ها و احکام اسلامی توسط دکتر مصدق حاضر است تا با او همکاری نماید. این نامه در 30 خرداد 1332 نگاشته شده است.
یکی از روحانیونی که در یکی از پیچیده ترین مقاطع تاریخ معاصر ایران نقش روشنگری خود را ایفاء نمود؛ آیت الله کاشانی می باشد که با حمایتهای موثر و قاطع خود از مبارزات ضداستعماری ملت ایران و دکتر محمد مصدق گامهای موثری در راه ملی شدن صنعت نفت ایران برداشتند. یکی ازبرجسته ترین ویژگیها و خصایص این روحانی انقلابی مبارزات ضد استعماری وی و به ویژه مبارزه با ...
ترور دکتر حسین فاطمی پس از سپری شدن دهها سال، هنوز محل گمانهها و تحلیلهای گوناگون است. شاید مطالعه واپسین تحلیلهای محمدمهدی عبدخدایی (ضارب فاطمی) در سالروز این رویداد، یکی از به هنگام ترین کارها باشد...
دیپلماسی مصدق ولو اینکه با نیتی خیرخواهانه صورت گرفته باشد در نهایت نتیجه و دستاورد مثبتی که برای ایران نداشت، حتی با فراهم آوردن پیش زمینه های یک کودتای نظامی غربی – شاهنشاهی زیانهای شایانی را به ملت و کشور رساند...
روزنامه اطلاعات سهشنبه اول دی 1332 در صفحه اول خود چهار تیتر داشت که خبر از پایان یک عصر و آغاز دورهای دیگر میداد: سفارت انگلیس به کاردار جدید آن دولت تحویل شد، از امروز مذاکرات ایران و شوروی شروع شد، انتخابات (مجلس شورا و سنا) دو هفته دیگر در سراسر کشور آغاز میشود و چهارمین خبر که تیتر یک صفحه اول بود: «دکتر مصدق به سه سال حبس مجرد و سرتیپ ریاحی ...
نهضت ملّی نفت و روی کارآمدن یک دولت بیگانه¬ستیز به رهبری محمد مصدّق در آغاز دهه سی شمسی، از مقاطع زمانیِ بسیار پُرتلاطم و سرنوشت¬ساز، طی تاریخ معاصر ایران، محسوب می¬شود، و در این میان، قتل یکی از برجسته¬ترین حامیان دولت مصدّق در میان اعضاء بلندپایه نظامی و انتظامی کشور، آن هم در یک برهه زمانی...
پری بلنده یک اتومبیل شورولت سفید رنگ داشت که هر روز صبح رانندهاش او را به شهرنو میآورد و شبها هم پس از کار روزانه با همین اتومبیل به خانهاش میرفت.
ملیگرایان در تمام دوران حضور خود در عرصهی سیاسی و با توجه به تمام شعارهای ملیگرایانهی خود، همواره منتظر کمکهای مالی یا تسهیلاتی آمریکا برای عبور از بحران بودند و این مغایر مباحث ملیگرایی و وطندوستی است.
از جمله مخالفین جدی قرار داد ،مرحوم «میرزا یحیی دولت آبادی «بود که «عشقی »با او همکاری می کرد .درجلسه ای که از نمایندگان طبقات مختلف و مجلس مؤسسان در باغ گلستان با حضور احمد شاه قاجار تشکیل شد ،براثرنطق مهیجی که این شخص کرد ،بالاخره قرارداد 1919رد شد .
بیش از 60 سال پیش در چنین روزهایی دکتر محمد مصدق نخست وزیر وقت ایران در ادامه مبارزاتش برای ملی کردن صنعت نفت عازم نیویورک شد تا در شورای امنیت از حق ملی شدن نفت ایران دفاع کند.